Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Eurolanden moeten meer soevereiniteit inleveren'

  •  
22-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
unie_300.jpg
Vijf 'presidenten' van de eurozone pleiten voor verdere versterking unie
De landen van de eurozone moeten meer van hun soevereiniteit inleveren om verdere problemen in het gebied te voorkomen. Daarvoor pleiten vijf ‘presidenten’ oftewel voorzitters uit de eurozone, waaronder eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.
De vijf, voorzitter Juncker van de Europese Commissie, EU-president Tusk, ECB-baas Draghi, eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, Europees Parlementsvoorzitter Schulz,  zetten in een rapport de stappen die genoen men moeten worden om de soevereiniteit van de lidstaten te verminderen. Zo is er de oprichting van de Europese Budgettaire Raad die zich via adviezen gaat bemoeien met het nationale begrotingsbeleid van de eurolanden. Verder zijn er voorstellen om loonontwikkelingen te koppelen aan productiviteitsstijging om zo de concurrentiekracht van landen te versterken.
RTEmagicC_five_300.jpg
Het rapport over de ‘voltooiing’ van de economische en monetaire unie, volgt op eerdere blauwdrukken van de vorige Commissievoorzitter Barroso en van voormalig EU-president Van Rompuy. Die gingen aanzienlijk verder met hun aanbevelingen. Het rapport van de vijf presidenten heeft alle kenmerken van een moeizaam compromis en is eveneens interessant om wat er niet in staat. 
De voorstellen passen binnen afspraken die reeds gemaakt zijn. Tegen het afstaan van soevereiniteit bestaat veel weerstand. Premier Rutte heeft gedreigd dat Nederland uit de euro zou stappen als er besloten zou worden tot een eurozonebudget en contractuele beleidsafspraken tussen Brussel en de eurolanden.
cc-foto:  Peter Kurdulija

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.