Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Europa, doe iets!'

  •  
22-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-imf_300.jpg
IMF, VS en ontwikkelingslanden: Europa moet economische groei meer stimuleren
Tijdens de traditionele voorjaarsbijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds dit weekend hebben diverse leiders Europa opgeroepen een stimulerende rol in de wereldeconomie te gaan spelen. Daartoe bleek in Europa weinig bereidheid te bestaan.
De Wall street journal  constateert dat de slechte economische situatie in Europa zowel de Amerikaanse als de Chinese economie inmiddels parten gaat spelen. Verandert daar niets aan dan dreigt een verdere neergaande spiraal.
Zowel de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble als Jeroen Dijsselbloem gaf echter aan dat het grootste economische blok ter wereld voorlopig buitenspel staat. Schäuble:
In de nabije toekomst zal de groei van de economie in Europa hoogstens 1 tot 1,5 procent zijn. Wie denkt dat Europa als aanjager van de groei zal fungeren, moet ik toch gebrek aan realisme verwijten.
Onze minister van financiën voegde daar aan toe:
Er zijn mensen die nog altijd denken dat we te kampen hebben met een tijdelijke dip in de economie. Dat we dat over enige tijd wel weer goedmaken door inhaalgroei. Zo is het niet. We zullen de tijden van een groei van 3 procent vooralsnog niet terugkrijgen.
De Nigeriaanse minister van Financiën Ngozi Okonjo-Iweala vond het maar teleurstellend:
We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. De wereldgemeenschap moet samen groei bewerkstellingen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.