Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Europa gaat macht Google breken'

  •  
28-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
google_300_04.jpg
Jacob Kohnstamm: "Google is in elk land in overtreding" ... Nederland leidt verzet tegen privacykiller
Europa gaat de macht van Google breken en de zoekgigant dwingen de privacyregels te respecteren, onder meer door torenhoge boetes. Het Amerikaanse bedrijf houdt zich nu amper aan Europese wetgeving en past ontwerpen pas aan na klachten. Die werkwijze moet veranderen.
In een interview met Trouw zet Jacob Kohnstamm, de belangrijkste privacybeschermer van Nederlander, uiteen hoe de macht van Google gebroken gaat worden.  
Google overtreedt het Europese recht op privacy door zonder toestemming van gebruikers privégegevens te verzamelen. Vooruitlopend op de nieuwe Europese wet, waarover nog altijd veel discussie is, hebben zes privacywaakhonden in zes Europese landen zich verenigd om Google alvast juridisch aan te pakken. Kohnstamm, die hiertoe het initiatief nam: “Op dit moment is er een Europese richtlijn, die in alle landen vertaald is in eigen wetgeving. Google is in elk land in overtreding. Maar dat aanpakken is lastig door die versnippering.” In nauw overleg met Kohnstamm hebben Frankrijk en Spanje Google nu al boetes opgelegd van enkele tonnen euro’s.
Google houdt er nu nog een piepbeleid op na, het bedrijf past diensten pas aan na klachten. Kohnstamm wil dat het bedrijf nieuwe producten al voor introductie laat voldoen aan de regels. Een van de overtredingen die het bedrijf begaat is dat het alle gebruiksprofielen van verschillende diensten aan elkaar gekoppeld heeft, van YouTube tot Gmail.
Kohnstamm wil ook uitbreiding van de privacyregels, met bijvoorbeeld het ‘recht op vergeten’. Daarmee moeten burgers in staat worden gesteld privéinformatie, zoals foto’s, van internet te laten verdwijnen.
4723524129_2d53ae27c0_n
Europa is een van de weinige machten die in staat is giganten als Google tot de orde te roepen. Zo nam Europa maatregelen, waaronder het opleggen van een miljardenboete, tegen de manier waarop Microsoft de Internet Explorer aan gebruikers opdrong. Sindsdien is Microsoft het monopolie op de browsermarkt kwiijtgeraakt.
cc-foto: smeerch

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.