Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Europa heeft een opdonder nodig'

  •  
17-06-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
buiten_300.jpg
Video Buitenhof: 'Alleen een 'Lehman-moment' kan een oplossing forceren' ... Rasoptimist Jolande Sap blijft geloven in politieke wil
Alleen een echt grote financiële ramp zal Europa in actie doen komen. Dat betoogt Johan van Overtveldt, econoom en hoofdredacteur van het liberale Belgische blad Knack, zondag in Buitenhof. Zo’n Lehman-moment (naar de val van de grote Amerikaanse bank) zou politici wakkerschudden en dwingen tot keuzes. GroenLinks-leider Sap is optimistischer en gelooft dat die politieke wil om de eurozone bijeen te houden en te hervormen bestaat en zelfs toeneemt.
Het gaat in Buitenhof natuurlijk ook over de situatie in Griekenland. Het land gaat zondag naar de stembus en de uitslag kan van invloed zijn op heel Europa. Wat Van Overveldt betreft kan Griekenland sowieso beter de eurozone verlaten. Dat zou beter zijn voor de Grieken en voor Europa. Zijn opponenten, Sap en journalist Mathijs Bouwman, vinden dat hij daar toch wat te lichtvaardig over denkt, omdat de gevolgen van een zogeheten Grexit moeilijk te overzien zijn. 
Volgens Sap is de financiële crisis juist een kans om Europa structureel te hervormen. Europa zou veel meer een economische en politieke unie moeten worden, zoals zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel onlangs bepleitte. 
De GroenLinks-leidster zou graag zien dat de crisis wordt aangegrepen om een onderliggende crisis aan te pakken, namelijk de energiecrisis. Ze wijst erop dat aan de financiële neergang een stijging van de olieprijs vooraf ging. Die olieprijs houdt de crisis in een greep: steeds als het beter gaat stijgt de olieprijs waarna er weer een neergang volgt.. Haar opponent in de discussie Johan Van Overtveldt, denkt dat het verband tussen de ene en de andere crisis niet zo sterk is.
UPDATE
Mathijs Bouwman reageert op Twitter op het bovenstaande artikel:
@hweijer @2525 nee, zo erg is dure olie niet http://www.z24.nl/analyse/artike …
Bouwman verwijst naar een analyse die hij schreef op de website Z24.nl. Hebben we bovenop de kredietcrisis en de eurocrisis, nu ook nog een oliecrisis?, vraagt hij in het artikel. Een deel van het antwoord:
Op het eerste gezicht wel. Eind 2008 koste een vat Brent tot ongeveer 30 euro. Nu is hetzelfde vat ruim 200 procent duurder. Ter vergelijking: tijdens de eerste oliecrisis in 1973 steeg de olieprijs (Arabian Light, in dollars) met 250 procent. In 1979, tijdens de tweede oliecrisis, was die toename 120 procent. (bron: EIA)
Bij die twee oliecrises van de jaren zeventig was de stijging sneller dan nu, maar in procenten is de stijging van nu vergelijkbaar. Maar toch is de kans op een echte, ouderwetse oliecrisis in 2012 bijzonder klein.
Niet alleen omdat onze economie anno 2012 veel minder afhankelijk is van olie van een kwart eeuw geleden – we zijn inmiddels een diensteneconomie geworden. Maar vooral omdat de monetaire omstandigheden volstrekt anders zijn. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.