119

Europa hervat gesprekken met Turkije over EU-lidmaatschap

Turken beloond met plek aan onderhandelingstafel in ruil voor het uit het zicht houden van vluchtelingen

De Europese Unie is sinds maandag opnieuw in onderhandeling met Turkije over toetreding tot het statenverband. De hernieuwde besprekingen gelden als een beloning voor de Turkse toezegging vluchtelingen niet de grens met de Unie te laten oversteken.

De onderhandelingen omvatten in dit stadium alleen nog het economisch en monetair beleid. Volgens de Luxemburgse minister Jean Asselborn gaat hier vooral om het ‘tonen van goede wil’. Asselborn, voorzitter van het overleg, benadrukte dat voor de EU een strategisch partnerschap met Turkije nodig is. 

Of een daadwerkelijke toetreding ooit zal plaatsvinden is nog maar de vraag. Er is in elk geval een lange adem nodig, zo zei ook EU-buitenlandchef Federica Mogherini maandagavond. Turkije zal onder meer flinke verbeteringen moeten doorvoeren op het gebied van mensenrechten en persvrijheid, gebieden waarin de EU geen enkele concessies wil doen. 

In 1999 werd voor het eerst met Turkije onderhandelt over toetreding tot de EU. Aan die onderhandelingen kwam in 2006 een eind toen bleek dat Turkije op teveel gebieden niet aan de strikte Europese eisen kon voldoen. Nu Europa Turkije goed kan gebruiken om vluchtelingen uit het zicht van de Europese Unie te houden, worden er toch weer gesprekken gevoerd. Behalve een plek aan de Europese onderhandelingstafel, krijgen de Turken ook drie miljard Euro om vluchtelingen in Turkije te houden en mogen ze wellicht over een jaar al zonder visum Europa bezoeken.

Bron: De Volkskrant
Cc-foto: Ardenstreet

Geef een reactie

Laatste reacties (119)