162

‘Europa: het is samen winnen of samen verliezen’

Voorzitter euro-groep Juncker baalt van framing op nationaal niveau ... Pleidooi voor rechtstreeks gekozen president van Europa

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep van ministers van Financiën van de 17 eurolanden, baalt van de neiging van nationale politici om afspraken te presenteren als overwinning op Brussel of andere landen. Hij stelt dat er geen individuele winnaars of verliezers zijn: “We winnen samen of we verliezen samen.”

Juncker deed zijn uitspraken in een interview met het Duitse Der Spiegel. Na afloop van de laatste top werd bondskanselier Merkel in de Duitse pers verweten dat ze verloren had. Dat kwam mede omdat de Italiaanse premier triomfantelijke taal uitsloeg. Juncker baalt van die houding.

Het gebruik van EU-tops om politieke overwinningen of nederlagen te framen is een vervelende gewoonte. Het is belangrijk om je te realiseren dat we in Europe of samen slagen of samen mislukken.

Juncker verzet zich ook tegen het beeld dat Europese politici geen vorderingen boeken bij aanpak van de crisis. Op kritiek van Der Spiegel dat er geen vooruitgang wordt geboekt antwoordt hij:

In tegenstelling tot het vertekende beeld dat je schetst, hebben Europese politici in werkelijkheid bewezen in stata te zijn beslissingen te nemen en actie te ondernemen op een niveau dat ik niet had verwacht. Ik draai nu 30 jaar mee maar kan me niet herinneren dat Europa eerder in staat was om zulke vergaande beslissingen te nmen als in de afgelopen drie jaar.

Op de vraag hoe Europa aansprekende gemaakt kan worden, stelt Juncker dat zou willen dat er een Europese president komt die rechtstreeks door de bevolking wordt gekozen. Hij vindt dat die er moet komen “aan het einde van het proces.”

Der Spiegel: ‘Europe Will Either Succeed or Fail Together’

Geef een reactie

Laatste reacties (162)