32

Europa laat vluchtelingen op Lesbos in bittere kou staan

Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat mensen in de Griekse vluchtelingenkampen kunnen doodvriezen als er niet snel voor goede opvang wordt gezorgd. Griekenland heeft momenteel te kampen met zwaar winterweer. In sommige delen van het land is meer dan een meter sneeuw gevallen en daalt de temperatuur ’s nachts tot 18 graden onder nul.

Een van die gebieden waar het winterweer op zijn hevigst is, is het eiland Lesbos, waar een van de grootste vluchtelingenkampen gevestigd is. Daar in Mora leven zo’n 4.500 vluchtelingen in een te klein kamp, waar zij nog altijd in dunne zomertenten wonen.

Vorige week deelde de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR in allerijl dekens en kachels uit in de kampen, maar die noodmaatregel is verre van voldoende, zo waarschuwen de hulpverleners. Ten minste een persoon, een Afghaanse man, is volgens berichten uit de Griekse media vorige week omgekomen door de kou.

Volgens Artsen Zonder Grenzen hebben de Europese overheden veel te weinig gedaan om de vluchtelingenopvang winterklaar te maken. ‘Europa moet ophouden de levens van migranten en vluchtelingen nóg zwaarder te maken, laten zij in een verklaring te lezen.

In december werden de Europese Unie en de Griekse autoriteiten ervan beschuldigd 90 miljoen euro aan hulpfondsen te hebben laten liggen. Geld dat bedoeld was om de kampen gereed te maken voor de winter. Volgens de Europese Commissie treft de overige Europese lidstaten echter geen blaam en is de Griekse situatie ‘bovenal de verantwoordelijkheid van Griekenland’.

In totaal kwamen in 2016 182.500 vluchtelingen en migranten aan in Griekenland. Vanwege de deal die de Europese Unie sloot met Turkije, kunnen zij niet meer doorreizen naar andere lidstaten. In plaats daarvan worden zij vastgehouden in de Griekse kampen in afwachting van deportatie naar Turkije.

Bron: The Independent

Geef een reactie

Laatste reacties (32)