245

Europa leent 10 miljard aan Cyprus

Update: Parlement bij een op 'Witte Maandag' ... Bankdirecteur legt betalingsverkeer stil na run op banken ... Alle Cyprioten moeten spaargeld inleveren 

De Europese ministers van Financiën zijn zaterdagochtend tot een akkoord gekomen over een leningenpakket van 10 miljard euro aan Cyprus. Het land bezwijkt onder grote problemen in de relatief grote financiële sector, onder meer door de verwevenheid met de Griekse bankensector.


Spaarders die hun geld hebben gestald bij de Cypriotische banken betalen mee aan de redding. Wie meer dan 100.000 euro op rekening heeft staan moet een heffing van 9,9 procent gaan betalen. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal Cyprus financieel ondersteunen, maar president Lagarde weet niet nog hoe hoog de bijdrage zal zijn.

Jeroen Dijsselbloem sprak over ‘een pakket met unieke maatregelen die gezien de complexiteit van het probleem nodig waren’. In ruil voor steun zal Cyprus zich aan afspraken moeten houden om de financiële sector fors te laten inkrimpen. De sector is op dit moment vijf keer groter dan de eigen economie. Ook moet Cyprus werk maken van het privatiseren van overheidsbedrijven en moet het land structurele hervormings- en bezuinigingsmaatregelen nemen.

Volgens Dijsselbloem kost de reddingsoperatie Nederland geen extra geld omdat de steun komt uit het Europees noodfonds (ESM). Deze week leggen de EU-ministers de laatste hand aan de overeenkomst die na verwachting in de tweede helft van april definitief zal worden.

Update 11.40 uur
In Cyprus is een run op bankrekeningen ontstaan. Honderden mensen probeerden hun rekening leeg te halen. De banken hadden echter de actie voorzien en hebben hun systemen voor internetbankieren tijdelijk stilgelegd. Ook hebben de weinige bankfilialen die open waren hun deuren gesloten en kunnen spaarders maar een beperkt bedrag opnemen.

Update zondag 12:30

Het parlement van Cyprus zou vandaag in een speciale zitting bijeenkomen om het akkoord te bespreken maar dat is door president Anastasiades uitgesteld tot morgen. Morgen wordt in Cyprus ‘Witte Maandag’ gevierd, de Grieks-orthodoxe variant op Aswoensdag en een nationale feestdag. Anastasiades wil dat het akkoord door het parlement wordt  goedgekeurd voordat dinsdag de banken weer open gaan.

Update 19.50 uur
Op last van de president van de centrale bank van Cyprus is het betalingsverkeer tot nader orde stilgelegd.

Volkskrant: Spaarders betalen mee aan de redding van Cyprus

Geef een reactie

Laatste reacties (245)