76

‘Europa moet dure medicijnen zelf maken’

Aanpak op Europees niveau moet de macht van de farmaceutische industrie breken, zeggen Erasmus Medisch Centrum en AMC ... Ook een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de prijs van geneesmiddelen drastisch omlaag moet ... Farmaceuten: 'Zo eenvoudig is het niet'

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam wil dat Europa zelf dure geneesmiddelen gaat produceren om daarmee de farmaceutische industrie deels buitenspel te zetten. Dat meldt de NOS zondagavond. Intussen is er ook een Kamermeerderheid die vindt dat de prijs van medicijnen drastisch omlaag moet.


Volgens Hans Büller, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC, is een Europese aanpak, zoals het AMC eerder ook voorstelde, dé manier om middelen betaalbaar en beschikbaar te houden voor iedereen. Als er niets verandert, zal onduidelijk blijven hoe de prijs van dure geneesmiddelen is samengesteld. Büller in het NOS Journaal:

Ik zou heel graag willen dat we het op Europees niveau als een verantwoordelijkheid zien die geneesmiddelen te ontwikkelen. Dan zijn we niet meer afhankelijk van grote farmaceutische industrieën die op allerlei manieren hun boeken gesloten kunnen houden.”

Büller komt met zijn plan na de recente discussie rond de vergoeding van dure geneesmiddelen voor zeldzame ziekten, zoals Pompe en Fabry. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) wil die vergoedingen stoppen. Büller heeft hier grote moeite mee:

Hoe durf je een discussie aan te gaan als er op dit moment patiënten worden behandeld met het middel”.

Hij vindt dat het college “een onkiese, politieke positie” inneemt. Volgens Büller zijn onderhandelingen over de prijs, zoals minister Schippers van Volksgezondheid die met de geneesmiddelenindustrie gaat voeren, een lapmiddel. De situatie vraagt dringend om een rigoureuze en onorthodoxe aanpak.

Update maandag
Intussen heeft zich in de Tweede Kamer een meerderheid gevormd die ook vindt dat de prijs van medicijnen in Nederland drastisch omlaag moet. Dat schrijft het AD maandag (betaalde editie). In Nederland moet soms tien keer zo veel voor een geneesmiddel worden betaald dan in bijvoorbeeld Spanje. Schandalig vinden PvdA, SP, GroenLinks, CDA en PVV. “Voordat een medicijn op de markt komt, moeten afspraken worden gemaakt over de maximum prijs, desnoods op Europees niveau”, zegt PvdA-Kamerlid Eeke van der Veen. 

De partij 50Plus opende afgelopen week een meldpunt voor te dure medicijnen. Binnen een dag waren er ruim honderd meldingen binnen, aldus het AD. 

De medicijnprijzen worden nu vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid en zijn een gemiddelde van de prijzen in België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. De brancheorganisatie van farmaceuten Nefarma en medicijnfabrikanten DSM en Pfizer zeggen dat prijsverschillen noodzakelijk zijn, “anders kun je geen nieuwe producente ontwikkelen”. GlaxoSmitKlein wijst op verschillende regelgeving in EU-lidstaten die het onmogelijk maakt overal de zelfde prijzen in te voeren.

Over het plan van Büller, van het Erasmus MC, zegt Michel Dutree, directeur van Nefarma bij BNR:

Als het allemaal zo eenvoudig zou zijn, dan was dat toch allang geregeld? Die 10 miljard die Büller met zijn voorstel in de ontwikkelkosten wil steken, is goed voor tien weesziekten, want het kost grofweg 1 miljard om een nieuw geneesmiddel te ontwikkelen. Ga er maar aan staan: welke tien worden het?

Volgens Dutree kom je veel verder met samenwerking tussen overheid, wetenschap en industrie, die in Europees verband al al jaren aan de gang is, zoals op het gebied van Alzheimer.

Minister Schippers van Volksgezondheid wil een besluit over hoe om te gaan met prijsverschillen van medicijnen overlaten aan haar opvolger. Wel gaat ze proberen om op Europees niveau afspraken te maken over de prijzen van geneesmiddelen voor zeldzame ziektes, zoals Pompe en Fabry.

BNR: Overheid als pillendraaier, ‘zo eenvoudig is het niet’

AD: ‘Je zou haast een handeltje in medicijnen beginnen’

NOS: Erasmus MC: Maak dure pillen zelf

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)