108

‘Europa moet optreden tegen Russisch spierballenpolitiek’

Europarlementariër Sophie in 't Veld: 'Rusland is terug naar tijd van communisme'

In een interview met Nu.nl haalt Europarlementariër fel uit naar Rusland. Het land is terug naar de tijden van de communistische dictatuur en Europa laat het gewoon gebeuren, aldus In ’t Veld in het interview.

We behandelen Rusland alsof het een normale democratie is, maar dat is het niet meer. Laten we niet net doen alsof daar alle normale mechanismen nog functioneren.”

In ’t Veld pleit voor een sterker optreden als Europese Unie. De losse kwesties die de afgelopen tijd tussen Nederland en Rusland speelden, daar zouden we ons niet op moeten blindstaren.

We moeten in gesprek blijven om te zorgen dat Rusland terugkomt op de weg naar democratie, maar het is onaanvaardbaar dat één van de leden van de Raad van Europa de regels aan zijn laars lapt als het gaat om mensenrechten. Het wordt daarom tijd dat Rusland wordt geschorst als lid van de Raad van Europa.

De Europarlementariër doelt hiermee op de anti-homowet die de Russische president Vladimir Poetin in juni ondertekende. ‘Propaganda’ voor homoseksualiteit wordt hiermee strafbaar. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vindt dat de wet geen inbreuk maakt op het olympisch handvest, waarin is opgenomen dat discriminatie verboden is. “Dit vind ik stuitend. In feite zegt het IOC: die homowet is wel in orde, dat valt reuze mee. Door die houding aan te nemen steunen ze feitelijk Poetin in zijn mensenrechtenschendingen”, aldus In ’t Veld.

Lees meer bij Nu.nl: ‘Rusland is terug naar tijd van communisme’

Geef een reactie

Laatste reacties (108)