282

‘Europa moet voorbeeld nemen aan Nederland’

Premier niet bang voor 'kapot bezuinigen'

Europese landen moeten bezuinigen ‘op een intelligente manier zoals Nederland dat doet’. Dat zei premier Mark Rutte vandaag vlak voor de top van regeringsleiders in Brussel.

Rutte is niet bang dat Nederland zich kapot bezuinigt. De premier bestempelde de besparingen als noodzakelijk en wees tegelijkertijd op de hervormingen, zoals die van het pensioenstelsel. Zo zal er in Nederland langer worden doorgewerkt en wordt het onaantrekkelijker gemaakt om een uitkering te krijgen. ‘Dat zijn hervormingen, die snijden hout’, aldus Rutte.

Strikte begrotingsregels
De premier en andere EU-leiders bespreken vandaag ook het begrotingspact, dat landen verplicht tot strengere begrotingsdiscipline. De premier onderstreepte dat elk land zich aan de ‘striktste begrotingsregels’ moet gaan houden, Nederland net zo goed als Griekenland.

Het Zuid-Europese land buigt onder een zware schuldenlast en heeft dringend geld nodig, maar de geëiste maatregelen in ruil voor de steun gaan volgens Europa niet snel genoeg. Rutte wilde niet ingaan op het Duitse voorstel om de Grieken onder curatele te stellen. ‘Als wij bereid zijn, ook in ons belang, Griekenland door deze moeilijke fase te helpen, dan mogen wij van de Grieken verwachten dat zij de gemaakte afspraken op een heel goede manier uitvoeren. Voor wat hoort wat.’

Europese top
De Duitse bondskanselier Angela Merkel meldt dat de Griekse schuldencrisis vandaag niet op de agenda staat van de Europese top in Brussel.

Merkel wees erop dat er nog geen overeenstemming is bereikt over kwijtschelding van de Griekse schulden. ‘We zullen Griekenland niet uitvoerig bespreken’, aldus Merkel. Ze wilde niet veel zeggen over de controverse rond het Duitse voorstel om Griekenland desnoods onder curatele te plaatsen: ‘Wij voeren een discussie die we niet zouden moeten voeren.’

Ze wees op de noodzaak om Griekenland zodanig te ondersteunen zodat de Grieken alle afspraken kunnen nakomen.

De top in Brussel is vanmiddag om half vier begonnen.

Op het sociale medium Twitter stromen de reacties binnen. Zo twittert Arie Slob (ChristenUnie) in reactie op de uitspraken van Rutte:

Crisisaanpak kabinet Rutte: boerkaverbod instellen. Zo komen we er wel. #werkloosheid #500.000 #doeiets

Acteur Tijl Beckand vraagt zich af waar dat goede voorbeeld waar Rutte het over heeft toch blijft:

Rutte roept vandaag op tot intelligent bezuinigen. Ik zou zeggen Mark: goed voorbeeld doet volgen.. Dus eerst n goed voorbeeld graag..

Trouw: Europa moet net zo bezuinigen als Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (282)