53

Europa niet solidair genoeg met vluchtelingen

EU ruziet over opvang vluchtelingen… landen willen geen concrete afspraken maken maar alleen 'vrijwillig' vluchtelingen over Europa verspreiden

Na een zeer fel debat donderdagavond heeft de EU besloten de komende jaren in ieder geval 40.000 vluchtelingen over de EU te zullen gaan ‘verspreiden’. Hierbij gaat het voornamelijk over vluchtelingen uit Eritrea en Syrië die naar Griekenland en Italië vluchten. De druk op deze Europese landen is groot en moet worden verdeeld over de rest van Europa.

Maar het debat over hoe de vluchtelingenstroom goed aan te pakken verliep niet zonder slag of stoot. Vooral Italië mengde zich boos in de discussie. Italië is voorstander van verplichte opvang van een middels een verdeelsleutel vastgesteld aantal vluchtelingen. Dit was ook het voorstel van de Europese Commissie in de hoop de afzonderlijke EU-landen tot meer solidariteit te dwingen.

Maar dat lukte dus niet.

De landen die het meest tegen de verplichte opvang met quota waren, waren vooral de Oost-Europese landen. Zij vonden vooral dat ieder land zijn eigen grenzen op zijn eigen manier moet bewaken. Nederland was wel voor het opstellen van vaste quota. Maar kwam zelf ook niet over de brug met een concreet voorstel over hoeveel vluchtelingen ons land dan zou opvangen. Rutte:

Nederland is bereid mee te doen als ook andere landen meedoen.

De Italiaanse premier Matteo Renzi van Italië, schrijft Trouw, zou woedend hebben gezegd:

Als je het niet eens kunt worden over 40.000 personen, dan verdien je het niet Europa genoemd te worden. Wees solidair, of verspil onze tijd niet.

De Europees president Donald Tusk deed een oproep aan alle landen om voor het eind van de maand juli concreet aan te geven hoeveel vluchtelingen ze kunnen opvangen. Eerder deze week liet hij zich daar fel over uit door te stellen dat ‘solidariteit zonder opofferingen je reinste hypocrisie is’.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)