55

Europa onder water

Noodtoestand in verschillende landen... Scholen in Praag zijn dicht... Ook in Nederland stijgt het waterpeil

Terwijl in Nederland voor het eerst in maanden de zon weer gaat schijnen, kampt Midden-Europa met ernstige overstromingen door zware regenval. In verschillende landen is de noodtoestand afgekondigd, worden mensen geëvacueerd en wordt gepoogd verdere overstromingen tegen te houden.

In Duitsland is in de steden Chemnitz in het oosten en in Passau in het zuiden een rampenwaarschuwing van kracht. Bondskanselier Angela Merkel heeft inmiddels steun toegezegd voor de getroffen gebieden en aangegeven dat het leger kan worden ingezet als dat nodig blijkt. Grote delen van de Rijn, de Neckar en de Main zijn gesloten voor de scheepvaart.

In Tsjechie steeg de rivier de Moldau tot gevaarlijke hoogten. In Praag moesten speciale schotten worden geplaatst om overstromingen tegen te houden. De spoorlijn richting de Praagse hoofdstad is dicht en delen van de metro werken niet. Alle scholen zijn er dicht vandaag.

Ook in Zwitserland en Oostenrijk worden mensen geëvacueerd. Op sommige plekken in Oostenrijk wordt het waterpeil zo hoog, dat het record van augustus 2002 wordt verbroken. Toen waren er ook hevige overstromingen. Volgens de weersvoorspellingen zal de regenval de komende dagen afnemen.

In Nederland is de komende week alleen maar goed weer voorspeld. Toch stijgt ook hier het waterpeil met als gevolg dat bijvoorbeeld de uiterwaarden kunnen overstromen. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor boeren en hun vee en voor campings die er in de buurt staan.

Camping De Grote Altena, gelegen in de uiterwaarden aan de rivier de Waal, ontruimt maandag een groot gedeelte van de camping, meldt de Volkskrant. Campingeigenaar Wil van Elk:

‘Ik heb deze camping al heel lang, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt en het is nog maar afwachten hoelang de overstroming duurt, want in Zuid-Duitsland en Zwitserland stijgt het water nog en dat moet hier allemaal langs.’

Door de wateroverlast zijn vermoedelijk vijf doden gevallen.

 

CC foto: Ed 37: link 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (55)