Laatste update 16:11
19

Europa op ramkoers met Verenigde Staten om Iraanse olie

De Europese Unie ligt op ramkoers met de Verenigde Staten om de sancties tegen Iran. Als die sancties, die de Amerikaanse president Donald Trump eerder dit jaar aankondigde tegen een van de grootste olieproducenten ter wereld, aanstaande zondag ingaan wil Europa via een omweg toch Iraanse olie kunnen blijven kopen. Ook China, het Verenigd Koninkrijk en Rusland lijken die weg te willen gaan. Het zou een behoorlijk gat slaan in het Amerikaanse streven Iran op een zijspoor te zetten. Dit meldt Al Monitor.

Een woordvoerder van de Europese Unie laat persbureau AFP weten dat “Iraanse olieverkoop niet naar nul zal gaan nadat de Amerikaanse sancties zijn ingegaan.” Om preciezer te zijn: Brussel is op zoek naar manieren om de sancties te omzeilen zonder de Verenigde Staten tegen het hoofd te stoten. “De Amerikanen weten dat de prijzen al hoog zijn en dat het van de markt halen van Iraanse olie de prijzen slechts nog meer omhoog zal stuwen, wat niet in hen belang is.”

Europese landen als Spanje, Griekenland, Italië en Frankrijk zijn samen goed voor zo’n 20 procent van de Iraanse olie-export. Het zou gaan om zo’n negen miljard euro, terwijl Iran voor ongeveer tien miljard aan goederen vanuit Europa importeert.

Cc-foto: Dynamosquito

Geef een reactie

Laatste reacties (19)