137

‘Europa slaapwandelt naar catastrofe’

Vooraanstaand economisch denktank waarschuwt. Duitsland wijst adviezen van de hand. Kamer volgende week terug van reces voor eurodebat

Europa staat een grote ramp te wachten als de financieel sterkere landen niet snel bereid zijn om meer schulden op zich te nemen. Daarvoor waarschuwen topeconomen in een rapport van de economische denktank Institute for New Economic Thinking (INET).

Wij denken dat Europa slaapwandelt richting een catastrofe van onmetelijke proporties. Het gevoel van een crisis die maar niet eindigt, met de ene na de andere dominosteen die omvalt, moet eindigen”, aldus het Institute for New Economic Thinking (INET).

In een brief roepen 17 vooraanstaande economen op tot maatregelen. Ze vinden dat lidstaten versneld de schulden in Europa moeten gaan delen en dat er een toezichthouder moet komen die autoriteit houdt over nationale overheden. Ook wil het instituut dat landen met grote begrotingstekorten, zoals Spanje en Italië, meer staatsleningen gaan opkopen.

In Duitsland is vandaag magertjes gereageerd op het rapport. “De inschatting dat Europa aan de rand van een catastrofe staat, wordt door de Duitse regering niet gedeeld”, aldus een woordvoerder vandaag in Berlijn tegenover de Volkskrant.

De Kamer komt volgende week donderdag terug van reces om te praten over de eurocrisis. Daartoe hadden de PVV en de SP opgeroepen. Afgelopen weekend ontstond opschudding over het bericht dat het IMF geen heil meer ziet in verdere hulp aan Griekenland.

De Volkskrant: ‘Europa slaapwandelt richting catastrofe’
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (137)