Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa slaat de plank mis met fijnstof aanpak

  •  
05-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fijnstof_300.jpg
Nieuw meetapparatuur toont aan dat de grootste boosdoener; ultrafijnstof levensbedreigende proporties aanneemt
Strenge EU-normen en roetfilters die het vrijkomen van fijnstof moeten tegengaan werken helemaal niet effectief. Dat blijkt na metingen met nieuwe apparatuur. Het Europese beleid richt zich op het weghalen van onschuldige grovere fijnstofdeeltjes en niet op het voor mensen veel schadelijkere ultrafijnstof.
Het onafhankelijke geluids- en fijnstofmeetinstuut Geluidsnet en adviesbureau DGMR verrichtten de meting langs de N302 in Gelderland. De resultaten bevestigden de vrees van onderzoekers. In de lucht bevinden zich hoge concentratie ultrafijne deeltjes. De door de Europese Commissie massaal ingevoerde roetfilters filteren deze ultrafijne deeltjes niet uit de uitlaatgassen.
Onderzoeker Arnaud Kok van DGMR pleit er voor dat de EU de norm aanpast. “Tot nu toe is de norm toegespitst op de apparatuur die we hadden om de fijnstofconcentraties te meten. Nu we nieuwe apparatuur hebben, moeten we de norm afstellen op de gezondheidsrisico’s.
In Nederland overlijden enkele duizenden tot 18 duizend mensen per jaar aan de gevolgen van fijnstof. Volgens Kok is het nog onduidelijk of de concentratie ultrafijnstof toe- of afneemt, maar volgens hem ligt het wel voor de hand dat een toename van het verkeer ook tot een toename van ultrafijnstof leidt. Een auto scheidt het meeste fijnstof uit wanneer deze in de file staat.
cc-foto: Marie-II

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.