41

Europa slikte veiligheid aspartaam voor zoete koek

Europese Voedselwarenautoriteit en Europese Commissie noemen aspartaam 'veilig' maar hebben hier geen enkel bewijs voor 

De Europse Voedselwarenautoriteit (EFSA) heeft nooit officiële documenten ingezien waarin staat dat aspartaam veilig is. Toch heeft de EFSA verklaart dat ‘op basis van de informatie die voorhanden is geen twijfel bestaat over de veiligheid van aspartaam’. Opmerkelijk, want uit een artikel van vaktijdschrift EU Food Policy blijkt dat zowel EFSA als de Europese Commissie helemaal geen informatie hebben waaruit de veiligheid van het zoete goedje zou blijken.

Efsa Aspartame (3)
In een brief aan de Réseau Environnement Santé, het Franse Milieu en Gezondheid netwerk, schrijft Hugues Kenigswald, hoofd afdeling additieven EFSA:

L’EFSA beschikt niet over de aangevraagde dossiers over aspartaam […], waar deze studies in zijn opgenomen. Bovendien, uit contact met onze collega’s bij de Europese Commissie, blijkt dat ook zij niet beschikken over de dossiers.

Ondanks verschillende wetenschappelijke studies, die herhaaldelijk de schadelijkheid van aspartaam hebben aangetoond, heeft de Europese Commissie pas onlangs aangekondigd aspartaam te zullen herevalueren. Uit de brief van L’EFSA komt de noodzakelijkheid van een herevaluatie naar voren: Ook de Europese Commissie kan geen dossiers overleggen waaruit de veiligheid van aspartaam naar voren komt.

Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links) heeft verontwaardigd gereageerd en schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie. Liotard:

Als de EFSA niet alle informatie over aspartaam heeft, hoe kan ze dan de veiligheid ervan garanderen? De evaluatie heeft immers nooit plaatsgevonden. Aspartaam ligt in de winkel en de EFSA heeft blijkbaar geen informatie die dit rechtvaardigt.”

cc-foto: Simon Q

Geef een reactie

Laatste reacties (41)