31

‘Europa te afhankelijk van Mastercard en Visa’

D66 trekt aan de bel ... De Amerikaanse bedrijven kunnen zonder rechtelijke tussenkomst betalingen blokkeren, ook in Europa ... Voorbeeld is de WikiLeaks-boycot

Visa en Mastercard hebben deze week betalingen aan WikiLeaks geblokkeerd. Zonder rechterlijke tussenkomst kan Amerika bepalen wie in Europa nog geld mag ontvangen. D66 heeft bij de Europese Commissie aan de bel getrokken. In de toekomst wordt de afhankelijkheid van Europa nog groter, door een nieuw betaalsysteem dat nog in ontwikkeling is.

De Europese Unie ontwikkelt een betaalsysteem waardoor betaling met één pasje in de gehele Unie mogelijk moet zijn. In Nederland zal dit systeem het Pin-systeem vervangen.

Het probleem is dat de Single European Payment Area (SEPA) geen gebruik zal maken van een Europees betaalsysteem, maar van de combinatie van Mastercard (Maestro) en Visa.

Trouw schrijft:

Europa gaat zich zo echter erg afhankelijk maken van de luimen van twee Amerikaanse bedrijven die aan de leiband van Washington lopen. Dat laatste is deze week heel duidelijk geworden toen de twee besloten om betalingen aan WikiLeaks niet meer te verwerken terwijl er over WikiLeaks geen enkele rechterlijke uitspraak is gedaan die zo’n besluit rechtvaardigt.

D66 Europarlementariër Sophie in ’t Veld maakt zich zorgen over de toekomst van Europa:

Ik maak me grote zorgen over de dominantie van de twee bedrijven op ons betaalsysteem. We moeten wakker worden in Europa, want dit gaat wel erg ver.

Trouw: Zorgen over dominantie Visa en Mastercard in Europa

cc-foto: SqueakyMarmot

Geef een reactie

Laatste reacties (31)