Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa twijfelt aan Nederlandse integriteit

  •  
24-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-21758299.jpg
Nederlandse parlementariërs slordig met belangenverstrengeling, nevenfuncties en giften ... Alleen pers onderzoekt integriteit
Nederland is hard op de vingers getikt door de Raad van Europa. Parlementariërs zouden nauwelijks weten hoe met zaken als belangenverstrengeling om te gaan, regels omtrent nevenfuncties, giften en zakelijke belangen worden ontoereikend genoemd, en bovendien zou het onderzoek naar de integriteit van parlementariërs geheel aan de pers worden overgelaten. Dat schrijft de Raad in een rapport, waarvan de conclusies door Nieuwsuur werden onderzocht.
Nieuwsuur schrijft:
De integriteit van de openbare sector, waaronder het parlement, is essentieel voor het goed functioneren van de democratie. De integriteit van een Kamerlid ligt in eerste instantie bij de persoon zelf. Maar ook politieke partijen zijn verantwoordelijk voor hun Kamerleden. Maar meer dan vragen stellen kan een partij niet doen.
Dit jaar leidden integriteitskwesties vooral binnen de VVD tot discussie. Een aantal VVD-bestuurders kwam in opspraak: Jos van Rey trad in oktober af als senator en wethouder van Roermond. Hij wordt verdacht van corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Ton Hooijmaijers wordt vervolgd voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. VVD-Kamerlid Johan Houwers stapte afgelopen maandag op als Kamerlid. Hij wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.