18

Europa verdiende met wapenexport aan Arabische Lente

Vlaams Vredesinstituut: verdubbeling wapenvergunningen voor Midden-Oosten ten opzichte van 2007

Toen de Arabische Lente uitbrak gaf Europa wapenvergunning af aan de regio ter waarde van 9 miljoen euro. Uit een rapport van het Vlaams Vredesinstituut blijkt dat het om een verdubbeling gaat tegenover vijf jaar daarvoor.

Nederland behoort tot de tweede lijn van belangrijke Europese wapenexporterende landen. In 2011 nam het Nederlandse parlement echter wel de stap op de wapenexport naar Saoedi-Arabië en aan mensenrechtenschendende regimes stop te zetten.

Volgens Nils Duquet, auteur van het rapport besparen veel Europese landen op hun eigen defensiebudget. “De landen van het Midden-Oosten daarentegen ondervinden minder last van de crisis en hebben daardoor meer geld om wapens van Europese makelij te kopen.”

De Redactie schrijft:

In de Europese landen gaat het nationaal-economisch belang dus voor op de vraag of de wapenexport geen extra trigger is voor het conflict. “Logisch dat de landen van de Arabische Lente niet snel zullen besparen op ordehandhavingsmiddelen. Het Midden-Oosten is een groeimarkt met Saudi-Arabië als belangrijkste wapenimporteur, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije.” Bovendien zijn ook hun buurlanden bang dat de protesten zullen overwaaien en kopen zij wapens aan.

Europa heeft geen gezamenlijk defensiebeleid. Daardoor maken landen zelf een beslissing over wapens uit te voeren. Wel kan Europa gezamenlijk een wapenembargo afronden en dat gebeurde in het geval van Libië ook. Alleen Frankrijk respecteerde dat embargo niet.

De redactie: EU-wapenexport steeg tijdens Arabische Lente

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)