Laatste update 10:39
87

Europa wil ‘Turkije-deals’ met Noord-Afrikaanse landen

De lidstaten van de Europese Unie willen dat vluchtelingen voortaan buiten Europa worden opgevangen. De ontstane impasse die was ontstaan tussen verschillende Europese landen over migratie lijkt daarmee te zijn doorbroken. Pas in de late uurtjes bereikten de regeringsleiders binnen de Europese Unie op de EU-top over migratie een akkoord over maatregelen die vluchtelingen vanuit Afrika moeten tegenhouden. Hiertoe wil Brussel afspraken maken met Noord-Afrikaanse landen, die vergelijkbaar zijn met die uit de ‘Turkije-deal.’ Dit zou betekenen dat de landen die meewerken financiële steun krijgen in ruil voor de tegenhouden van vluchtelingen.

Uit de slotverklaring blijkt dat het immigratiedebat wordt aangegrepen om het idee van een sterkere, gezamenlijke Europese defensiemacht weer eens op te tuigen. Onderstaande passage is punt 13 uit de tekst:

‘Europe must take greater responsibility for its own security and underpin its role as a credible and reliable actor and partner in the area of security and defence. The Union is therefore taking steps to bolster European defence, by enhancing defence investment, capability development and operational readiness. These initiatives enhance its strategic autonomy while complementing and reinforcing the activities of NATO, in line with previous conclusions.’

Samengevat: Brussel wil meer investeringen in een Europees (grens-)leger, dat de continentale buitengrenzen in de gaten moet gaan houden en ook elders moeten worden ingezet. Vorig jaar kwamen meer dan 3000 vluchtelingen om op de Middellandse Zee, in een poging Europa te bereiken via vaak overvolle en slecht bevoorrade schepen. Na het eerste kwartaal in dit jaar was dat aantal 463.

Iverna McGowan zegt namens Amnesty International zich niet te herkennen in het verhaal van de Europese leiders. Ze ziet het eerder als een afleidingsmanoeuvre, om het niet over economische en sociale problemen te hoeven hebben: ‘We hebben geen migratieprobleem in Europa.’ Hieronder haar reactie, die begint op 3:56:

Bron: NOS

Cc-foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (87)