14

Europarlement mag onkostenvergoedingen verborgen houden voor publiek

Europarlementariërs hoeven geen verantwoording af te leggen over de besteding van hun onkostenvergoeding. Dat meldt de NOS. Die onkostenvergoeding loopt op tot tienduizenden euro’s per jaar en is bedoeld voor bijvoorbeeld de huur van kantoorruimte, personeel of reiskosten. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, blijft verborgen.

Het is het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dat heeft bepaald dat het Europees Parlement geen inzage hoeft te geven in de uitgaven. Een groep van 29 journalisten uit 28 EU-landen had daar via een rechtszaak om gevraagd. Namens Nederland deed de NOS mee aan de zaak. De journalisten vinden dat burgers het recht hebben te weten waar de parlementariërs de in totaal 71 miljoen euro aan jaarlijkse onkostenvergoedingen aan besteden.

Volgens het Hof van Jusitie bevatten de documenten met informatie over de vergoedingen ook persoonlijke gegegevens. Volgens de rechters hebben de journalisten niet duidelijk gemaakt waarom het noodzakelijk is deze privacygevoelige informatie vrij te geven.

Dat de onkostenvergoeding lang niet altijd op de juiste manier besteed wordt, bewees onder meer Marine Le Pen, frontvrouw van het extreemrechtse Rassemblement National (voorheen Front National). Uit onderzoek van de Europese antifraudedienst OLAF bleek dat Le Pen Europees geld gebruikte om tussen 2010 en 2016 personeel in te huren voor haar landelijke partijkantoor. Eerder dit jaar oordeelde de rechter dat Le Pen bijna 3 ton aan onterecht besteedde vergoedingen moet terugbetalen.

Beeld: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (14)