16

Europarlement neemt motie tegen handel in martelwerktuigen aan

Motie kwam tot stand onder druk van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie zal bij de Europese Commissie aandringen op navolging

Het Europees Parlement heeft zaterdag een motie aangenomen die de handel in martelwerktuigen, zoals duimschroeven en apparatuur die electrische schokken van 50 duizend volt geeft, verbiedt.

De motie kwam tot stand onder druk van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie zal er nu bij de Europese Commissie op aandringen dat er gevolg aan wordt gegeven.

De Wereldomroep interviewde hierover D66-Europarlentariër Marietjes Schaake, die de motie steunde:

De motie zou, wat mij betreft, op zo’n breed mogelijk scala aan producten van toepassing moeten zijn. Ook bepaalde nieuwe technologieën die zijn ontwikkeld nadat de eerste versie van de motie werd ingediend.”  

Amnesty International is blij met de aangenomen motie, maar zegt dat het slechts een stap is op de weg naar de volledige verbanning van martelwerktuigen uit Europa. Woordvoerder David Nichols: 

“We kunnen zien aan wat Europese bedrijven op de markt brengen, en uit ons eigen onderzoek, dat er nog mazen zitten in de huidige regelgeving en de manier waarop de EU-lidstaten deze toepassen.”

Foto Flickr CC: Audrey Mindryukov

Geef een reactie

Laatste reacties (16)