Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europarlement op de thee bij Assad

  •  
11-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
SYRIA-EU-DIPLOMACY

© 2016-07-10 08:59:23 A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on July 10, 2016 shows Syrian President Bashar al-Assad (C-R) meeting with the Deputy Chairman fo

De Syrische president Bashar al Assad kreeg dit weekend hoog bezoek. Een delegatie uit het Europarlement, onder leiding van Javier Couso Permuy van de Groenen/Europese Vrije Alliantie, ging bij Assad op de thee, waar de president hen eens lekker flink de oren kon wassen. Dat blijkt althans uit berichtgeving van Reuters.
De Syrische president schuift de schuld van de vluchtelingenproblematiek in Europa namelijk volledig in de schoenen van het Westen. Ook terreur en extremisme zijn het gevolg van handelingen door het Westen, aldus Assad, de man die aan macht is dankzij de erfenis van zijn vader Hafez, die in 1971 een staatsgreep pleegde.
Reuters citeert Bashar al-Assad in gesprek met de Europese delegatie:
" De problemen waar Europa vandaag de dag mee te maken mee heeft, zoals terrorisme, extremisme en golven van vluchtelingen, zijn het gevolg van door westerse leiders aangenomen beleid, dat de eigen mensen niet dient […] Zeker wanneer leiders steun en politieke dekking geven aan terroristische groeperingen in Syrië. "
In Syrië is er al vijf jaar een hevige oorlog gaande. In het land strijden diverse groeperingen tegen de heersende president Assad en zijn Ba’ath-partij. Van alle strijdende groepen beschouwt de VN alleen IS en Al Nusra als terroristische organisaties. In 2011 brak, door de Arabische lente aangewakkerd, een protest uit tegen het Syrische regime. Vreedzame demonstraties werden vanaf het begin met geweld de kop in gedrukt, door het regeringsleger. De roep om verkiezingen en het aftreden van Assad werd met fors geweld beantwoord. Assad weigerde te vertrekken en zette scherp geschut in: talloze protesterende burgers werden om het leven gebracht.
Bashar’s vader, Hafez, riep Syrië in 1971 uit tot een militaire dictatuur onder leiding van zijn partij, de Ba’ath-partij. Protesten werden met harde hand neergeslagen, zoals bijvoorbeeld in 1982 in Hama. Een gewapende opstand van de Moslimbroederschap (soennieten, familie Assad is Alawiet, -red) werd met artillerie en bulldozers hardhandig afgekapt. Het aantal doden is niet bekend, maar ligt ergens tussen de tien- en dertigduizend. Het land is sindsdien verdeeld, maar in de politieke arena kwam dat nauwelijks tot uiting: iedereen die een oppositiegroep startte, of een vorm van verzet aandurfde, kreeg de geheime dienst op bezoek. De macht van familie Assad moet koste wat kost beschermd worden. Ook Hafez’ zoon lijkt die koers aan te houden.
Toch is Bashar al-Assad de afgelopen jaren een groot deel van het land kwijtgeraakt aan rivaliserende groeperingen. Zo is een deel van het land aan de rebellen in het noorden en zuiden prijsgegeven, en heeft IS een deel van het oosten in handen. Miljoenen mensen zijn inmiddels op de vlucht. Het leeuwendeel vindt opvang in de regio, een ander deel heeft zijn weg naar Europa gevonden, vaak niet zonder gevaar voor eigen leven gevlucht. Maar dat alles is natuurlijk de schuld van het Westen.

Meer over:

syrië, oorlog, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.