100

Europarlementariër weggestuurd om nazislogan

PVV'er Barry Madlener protesteerde tegen het wegsturen van de Britse Godfrey Bloom

De voorzitter van het Europees Parlement heeft woensdag de Britse Europarlementariër Godfrey Bloom weggestuurd van het debat over de eurozone. Bloom onderbrak de socialistische fractieleider Martin Schulz met de nazislogan ‘Ein Volk, eind Reich, ein Führer’. Toen parlementsvoorzitter Jerzy Buzek hem vroeg zijn excuses te maken, weigerde hij dat.


Bloom werd boos op de Duitser omdat hij volgens hem kritiek uitte op de in zijn ogen anti-Europese opstellen van de Groot-Brittanie. Dat schrijft de Volkskrant.

PVV’er Barry Madlener protesteerde tegen het gedwongen vertrek van Bloom. Hij haalde het voorbeeld aan dat Schulz eerder PVV’er Daniël van der Stoep voor fascist uitmaakte en dat de Parlementvoorzitter toen niet ingreep.

Toen de stemmingen begonnen, probeerde Bloom opnieuw de zaal in de komen, maar Buzek verzocht hem voor de tweede keer de zaal te verlaten. De Brit weigerde, waarna de voorzitter de vergadering schorste. Na enkele minuten geschreeuw en rumoer verliet Bloom toch de zaal.

Zowel Bloom als Schultz kwamen vaker in opspraak. Silvio Berlusconi noemde Schultz eens de meest geschikte kandidaat om in een Italiaanse oorlogsfilm de rol van kampbeul in een concentratiekamp te spelen. Bloom kreeg in het verleden kritiek op zijn behandeling van vrouwen. Zou noemde hij de Britse Europarlementariër Nikki Sinclaire een ‘queer’ wat ‘pot’ betekent.   

Spiegel Online: Der Brite attackiert SPD-Abgeordneten mit Nazi-Parole
Volkskrant: Europarlementariër zaal uitgezet na nazikreet
cc-foto: Euro Realist Newsletter

Geef een reactie

Laatste reacties (100)