Laatste update 17:05
63

Europarlementariërs FvD veroordelen Oegandees plan voor anti-homowet niet

Donderdag stemde het Europarlement voor een resolutie waarin Oeganda op de vingers werd getikt vanwege de mogelijke komst van een nieuwe anti-homowet. De resolutie werd met een overweldigende meerderheid van 521 stemmen aangenomen. Slechts 4 Europarlementariërs stemden tegen. Opmerkelijk was wel dat 110 Europarlementariërs zich van stemming onthielden. Onder hen de twee FvD-afgevaardigden Derk Jan Eppink en Rob Roos.

Ook een flink aantal fractiegenoten van Eppink en Roos steunden de resolutie niet. Forum heeft zich in het Europarlement aangesloten bij de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECH), waarin de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) een belangrijke rol speelt. PiS keert zich in Polen tegen homo-acceptatie.

Zware homoseksuele daden
De Europese veroordeling van Oeganda volgde op berichten dat het land nieuwe anti-homowetgeving wil invoeren. De Oegandese minister van Ethiek en Integriteit Simon Lokodo maakte eerder deze maand bekend dat de regering het parlement een wetsvoorstel wil voorleggen dat het ‘promoten en werven’ van homo’s strafbaar stelt. Onder de wet zou ook de doodstraf komen te staan op ‘zware homoseksuele daden’.

Na buitenlandse kritiek verklaarde een woordvoerder van president Yoweri Museveni later dat Oeganda niet van plan is om de doodstraf in te voeren voor homoseksuele daden. “In het strafrecht zijn al maatregelen opgenomen tegen onnatuurlijk seksueel gedrag, dus er komt geen nieuwe wet aan”, aldus de woordvoerder tegenover persbureau Reuters.

Geef een reactie

Laatste reacties (63)