Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europarlementariërs op de bres voor privacy

  •  
21-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
privacy300_04.jpg
Nieuwe wet zou toestemming vereisen voor het delen van Europese gegevens door buitenlandse bedrijven
De Commissie burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement heeft maandag voor een nieuwe verordening voor gegevensbescherming gestemd, zodat buitenlandse bedrijven (zoals Facebook en Google) niet meer zomaar gegevens mogen delen met andere landen zonder toestemming. De wet moet nog worden goedgekeurd door zowel het voltallige Europees Parlement als de Raad van Ministers van de EU.
Als de plannen de stemmingen overleven, is het de eerste keer dat er een moderne Europese databeschermingswet wordt ingevoerd. Deze zaken worden nu vaak nog per lidstaat geregeld en overtredingen nauwelijks bestraft. In Nieuwsuur bespreken Bart Jacobs, hoogleraar internetveiligheid, en Sophie in ’t Veld, fractievoorzitter D66 in het Europees parlement, op de vraag wat deze nieuwe wet betekent voor de toekomst van privacy en gegevensbescherming in Europa. 
privacy300
Maandag werd bekend dat de NSA rond de jaarwisseling in één maand zo’n 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken afluisterde. Het is de zoveelste onthulling afkomstig uit de Snowden files.
cc-foto: BlubrNL

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.