Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Raad voor de Rechtspraak wil Polen schorsen als lid

  •  
23-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
40409800320_71d2011fa2_z
Het bestuur van het samenwerkingsverband van Europese Raden voor de rechtspraak (ENCJ) stelt voor de Poolse Raad te schorsen als lid. Door maatregelen van de Poolse regering staat de rechtsstaat in het land zwaar onder druk, meldt de ENJC op haar website. ‘Hierdoor voldoet de Poolse Raad niet meer aan de eisen die worden gesteld aan een lidmaatschap, zoals onafhankelijkheid’. Volgende maand komt het voorstel in stemming.
Polen en Brussel liggen al langer op ramkoers over de richting die de Poolse rechtsstaat is ingeslagen sinds het aantreden van de regering onder PiS (Recht en Rechtvaardigheid). Deze partij doet voortdurende aanvallen op de onafhankelijke rechtspraak. Zo benoemt en ontslaat de minister van justitie voorzitters van rechtbanken sinds vorig jaar. Een nieuwe wet bepaalt dat de president invloed kan uitoefenen op de keuze voor nieuwe rechters. De oppositie scandeerde ‘dictatuur’ toen dat voorstel werd aangenomen. PiS-leider Jaroslaw Kaczynski wil ‘een Poolse reformatie.’ In de praktijk betekent dit vooralsnog vooral meer macht voor zijn partij.
Cc-foto: Beata Szydło

Meer over:

polen, nieuws, justitie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.