40

Europees Hof: Liberiaan mag door Nederland worden uitgezet naar ebolagebied

Asielzoeker wacht in uitzetcel op deportatie ... Liberia roept op uitzetting asielzoekers op te schorten

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat Nederland een 31-jarige asielzoeker uit Liberia alsnog mag uitzetten naar zijn land van herkomst. En daarmee is een eerdere uitspraak van de rechtbank in Den Bosch bekrachtigd. Dat meldt de advocaat van de Liberiaan maandag bij het EO-programma De Ochtenden op NPO Radio 1.

Update onderaan de tekst

De man uit Liberia heeft 15 jaar in Nederland gewoond en zit nu in een uitzetcel op Rotterdam Airport. 

Rob van den Berg, advocaat van de man:

Het Europees Hof heeft besloten dat Nederland hem wel mag verwijderen naar Liberia. (..) Ondanks het risico op besmetting met ebola is kennelijk het Europees Hof van oordeel dat het risico op besmetting met dat virus onvoldoende is, of niet dusdanig is dat zijn leven om die reden in gevaar kan komen indien hij wordt uitgezet naar Liberia.

Bij de Liberiaan is het nieuws hard aangekomen, zegt zijn advocaat.

Emotioneel. Teleurgesteld. Onbegrip. Bij hem leeft echt een oprechte angst. Hij is er 15 jaar niet geweest, hij kent het land niet meer. Hij heeft geen idee in welke situatie hij terecht gaat komen.

De man zou volgens de advocaat geen familie in Liberia hebben en dus geen vangnet. Hij doet dan ook een oproep aan staatssecretaris Teeven de uitzetting op te schorten in afwachting van een Kamerdebat volgende week waarbij mogelijk een Kamermeerderheid kan ontstaan voor het stopzetten van de uitzetting van de man. Dit wegens de uitbraak van ebola in het gebied. Er zijn volgens de WHO inmiddels 4665 gevallen van ebola-besmetting in Liberia geregistreerd

Toch heeft de advocaat weinig hoop meer:

Ik verwacht dat mijn client nu elk moment naar het vliegveld van Brussel kan worden gebracht en dat men hem vanaf daar naar de hoofdstad van Liberia vliegt. (..) Zijn vlucht gaat om half 5.

De advocaat probeert het reisdocument van zijn client niet meer geldig te laten verklaren zodat de man alsnog niet kan vliegen. De mogelijkheid die hij hiervoor ziet is dat Liberia verklaart dat het geen reizigers kan ontvangen. De Liberiaanse overheid kan namelijk aangeven dat het niet wil dat asielzoekers terug worden gestuurd naar het land vanwege ebola.

Plaatsvervangend ambassadeur van Liberia Jarjan Kamara deed dit echter eerder al in heldere bewoordingen:

Laat de asielzoekers tot na de crisis in Nederland.

Hoogleraar vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout ondersteunde ook al in het EO-programma de inzet van de advocaat.

Er is daar een noodtoestand. Vluchten worden geannuleerd. Waarom geldt het negatieve reisadvies niet voor een Liberiaan die wordt teruggestuurd? Dat kan ook over een aantal maanden, als de situatie is gestabiliseerd.

Maar los van alle motiverende uitspraken is er maandag maar één partij die iets aan de situatie kan doen, en dat is de Liberiaanse ambassade in Brussel. En die, zo laat de advocaat weten, neemt de telefoon niet op. Saillant detail is dat België zelf een uitzetstop heeft naar landen met een ebola-uitbraak..

EU-Ochtenden: Europees Hof: Asielzoeker mag worden uitgezet

NOS: Liberia: Zet Liberiaanse asielzoeker niet uit / Nederland mag Liberianen uitzetten

Update 20:00

De rechtbank in Roermond heeft inmiddels bepaald dat de Liberiaan voorlopig nog in Nederland mag blijven. De asielzoeker was al op weg naar het vliegveld van Brussel, toen hij te horen kreeg dat hij kon terugkeren. De NOS schrijft dat de advocaat van de Liberiaan ook een zaak had aangespannen bij de rechtbank in Roermond en die bepaalde op het laatste moment dat de Liberiaan voorlopig in Nederland mag blijven. Op basis van welke argumenten deze beslissing is genomen, is nog niet duidelijk.

Cc-foto: Maarten SR

Geef een reactie

Laatste reacties (40)