33

Kabinet wil nu toch wel een Europees Openbaar Ministerie

Een Europees Openbaar Ministerie (EOM), het zou er zomaar van kunnen komen. Hoewel wetgeving op Europees niveau niet gelijk is, wil Europa justitiezaken toch op Europees niveau kunnen behandelen. Tekende de Tweede Kamer in 2013 nog bezwaar aan, inmiddels steunt het kabinet een voorstel voor een EOM.

Criminelen die fraude plegen met Europees geld moeten met behulp van een Europees Openbaar Ministerie vervolgd kunnen worden. Als er een meerderheid voor het voorstel is, dan staat het volgens minister Van der Steur vast dat het er komt.

Het oorspronkelijke plan is volgens de minister op een aantal punten aangepast. Het EOM heeft bijvoorbeeld meer ruimte gekregen om een zaak aan de nationale autoriteiten over te laten, maar ook zijn er meer mogelijkheden tot controle voor de nationale parlementen opgenomen. Het kabinet heeft dan ook besloten dat niet-deelnemen aan het EOM niet in het belang van Nederland zou zijn. Bovendien, zo schrijft Van der Steur, als Nederland toch zou besluiten niet mee te doen, krijgt het alsnog verzoeken om rechtshulp van het nieuwe instituut, waar het waarschijnlijk aan zal mee moeten doen. Ofwel: we kunnen maar beter mee doen.

Mocht de Kamer het EOM blijven afwijzen, dan zal het kabinet dat respecteren en in Brussel toch tegen stemmen.

cc-foto: FaceMePls

Geef een reactie

Laatste reacties (33)