Laatste update 15:30
126

Europees Parlement erkent Guaidó nu ook als Venezolaans president

Juan Guaidó, die zichzelf onlangs uitriep tot interim-president van Venezuela, wordt nu ook door het Europese Parlement in die functie erkend. 493 Europarlementariërs stemden voor en slechts 104 stemden tegen het zelfbenoemde staatshoofd. Het parlement riep alle Europese lidstaten op gevolg te geven aan de oproep.

Tijdens een gigantische landelijke actie legden woensdag nog tienduizenden Venezolanen hun werkzaamheden neer, waardoor het land vastliep. Dit om de druk op de nog altijd zittende president Nicolas Maduro verder op te voeren. In duizenden dorpen en steden ging de oppositie de straat op en riepen dat Maduro moet vertrekken.

Nadat de leider van de oppositie, Juan Guaidó, zichzelf uitriep tot interim-president was er geen demonstratie geweest van deze omvang. Volgens de Verenigde Naties zijn er sindsdien minstens 40 mensen omgekomen door geweld van politie of leger en werden er 850 demonstranten gearresteerd.

In een opiniestuk dat werd gepubliceerd door The New York Times liet Guaidó weten dat hij in gesprek is met het leger. Dit kan suggereren dat de steun van de militairen aan Maduro afbrokkelt. Waar het leger voorheen met harde hand de orde bewaakte als trouwe waakhond van Maduro, laat de bevolking zich niet langer vertellen wat te doen. Of de legertop daarom eieren voor haar geld kiest en de kant van het volk gaat kiezen, zal in de komende tijd duidelijk worden. Maduro zou inmiddels bereid zijn met de oppositie in gesprek te gaan.

Cc-foto: ZiaLater

Geef een reactie

Laatste reacties (126)