3

Europees Parlement keurt nieuwe Europese Commissie goed

Grote meerderheid voor nieuwe Commissie. PVV, SP en GroenLinks tegen. ChristenUnie en SGP onthielden zich van stemming

Het Europees Parlement heeft dinsdag de nieuwe Europese Commissie goedgekeurd met 488 tegen 137 stemmen. De 27 commissarissen beginnen woensdag op hun nieuwe posten. Neelie Kroes verruilt de portefeuille Concurrentie voor Digitale Agenda.

Van de Nederlandse partijen stemden de fracties van CDA, PvdA , VVD en D66 voor. SPGroenLinks en PVV tegen de nieuwe Europese Commisssie, zo meldt de Pers dinsdag. 
GroenLinks zegt niet te kunnen instemmen met de plannen voor de klimaat-, economische en sociale crises en het buitenlandbeleid van de Commissie.

ChristenUnie en SGP onthielden zich van stemming.

De SP vindt de nieuwe Europese Commissie te rechts. “De Europese Commissie bestaat uit mensen die de vrije markt niet als oorzaak van de crisis zien maar als oplossing”, stelt fractievoorzitter Dennis de Jong. “Dat heeft blijk van een diepe kloof tussen Brussel en de burger.”
Het Europarlement heeft de commissarissen eerst getoetst aan de hand van hoorzittingen. De Bulgaarse kandidaat kwam daar niet doorheen en werd vervangen door een andere Bulgaarse kandidaat.
De Europese Commissie, die is benoemd tot eind oktober 2014, vormt een regering van de Europese Unie. Haar voornaamste taak is voorstellen te doen aan de EU-lidstaten en het Europarlement. De nieuwe EU-commissarissen moeten de komende tijd nog formeel de eed afleggen bij het EU-Hof van Justitie in Luxemburg.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)