Laatste update 14:50
34

Europees Parlement maakt weg vrij voor omstreden CETA, stemt in met verdrag

Het vrijhandelsverdrag CETA, dat de Europese Unie met Canada wil, is woensdag goedgekeurd door het Europees Parlement. Zodra de ratificatie in Canada rond is, kan een groot deel van het verdrag in werking treden. Dat schrijft The Independent. Eén van de plannen is om de importheffingen vrijwel volledig af te schaffen. Het idee daarachter is dat de onderlinge handel in goederen en diensten hierdoor zal toenemen. Het verdrag werd met 408 stemmen voor en 254 stemmen tegen en 33 onthoudingen aangenomen. Het CDA, de VVD en D66 stemden voor. GroenLinks stemde tegen, de PvdA onthield zich.

Europarlementariër voor D66, Marietje Schaake zegt dat CETA juist nu Donald Trump president is van de Verenigde Staten, heel belangrijk is. Een argument dat door haar SP en GroenLinks-collega’s niet wordt gedeeld. Schaake:

Terwijl de onvoorspelbare president Trump de wereld de rug toekeert en importtarieven optrekt, laat Europa zien dat ze een sterke handelspartner is.

Op Joop legt Bas Eickhout uit:

Het antwoord van Europa op Trump moet bestaat uit voorstellen voor een eerlijk handelsbeleid aan deze landen. Een handelsbeleid dat het bedrijfsleven reguleert en er voor zorgt dat globalisering alleen winnaars kent. Een dergelijk handelsbeleid is een geloofwaardig antwoord op het protectionisme van Trump. Nu instemmen met CETA is vragen om Europese Trumps.

Het is nog niet zeker dat het verdrag er ook daadwerkelijk komt. De nationale en regionale parlementen in de EU moeten er nog mee instemmen. De aandacht zal dan onder meer uitgaan naar het omstreden rechtssysteem – ICS – waar conflicten tussen bedrijven en landen in worden “geregeld”. Binnen dat arbitragesysteem krijgen bedrijven namelijk de mogelijkheid om regeringen buiten de nationale rechtbank om aan te klagen.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)