21

Europees Parlement neemt controversieel visbeleid aan

'Groene partij: een historisch moment' … Rekenkamer: Beleid staat of valt bij inspectie

Een grote meerderheid van het Europees Parlement van 502 tegen 137 parlementsleden stemde woensdag voor een economische gezonde en duurzame visserijsector. Nog nooit eerder was een duurzaam gemeenschappelijk visserijbeleid zo dichtbij. De groene partij in het parlement sprak woensdag van een historische moment.


Door redactie Joop

Het nieuwe duurzame visserijbeleid is opgezet door drie vrouwen. De Duitse Europarlementariër Ulrike Rodust, Maria Damanaki, de voorzitter van de Europese Visserij Commissie en de Zweedse Europarlementariër en journaliste Isabella Lövin. In hun beleid staat een plan voor het stoppen van de overbevissing, de bijvangst en de beschadiging van ecosystemen. Nog voor deze zomer stemt de raad van Europese visserijministers over het plan.

Er is de laatste jaren vanuit de publieke opinie veel aandacht geweest voor overbevissing. Naar schattingen worden de Europese zeeën voor 75 procent overmatig bevist. Dat heeft tot veel media-aandacht geleid en een sterke lobby van milieuorganisaties.

Een van de doorbraken in het plan is dat politici geen hoge visquota meer kunnen afdwingen. Vanaf 2015 zal een ‘maximum duurzame opbrengst’ gaan gelden die berekend wordt op basis van wetenschappelijk onderzoek. Dit moet het eindeloze gebakkelei tussen ministers over visquota vervangen. Met de maatregel hoopt de Europese Unie in 2020 de overbevissing te hebben teruggedrongen.

Greenpeace is blij dat het beleid met zo’n grote meerderheid is aangenomen.

Het laat zien dat er in het parlement een breed draagvlak is”, zegt visserij woordvoerder Pavel Klinkhamer.

Wel benadrukt hij dat het nog afwachten is of de ministers van EU-lidstaten instemmen met het beleid. Zij moeten onder andere ook nog beslissen in hoeverre parlementsleden nog invloed kunnen uitoefenen op de visquota.  

Een ander belangrijk besluit is de ban op het overboord gooien van de bijvangst. Vissers gooien nu soms de helft van hun vangst overboord. Het is één van de grootste oorzaken van de overbevissing. De nieuwe regel stelt dat zij de bijvangst voortaan moeten meenemen. Volgens Klinkhamer is het een groot ‘financieel drukmiddel’ om vissers te dwingen duurzamer te opereren. De bijvangst kunnen ze namelijk vaak moeilijk verkopen omdat ze daar geen licentie voor hebben.

Wietse van der Werf, oprichter van The Black Fish is over het algemeen zeer tevreden over het nieuwe visserijbeleid. Over de ban op het weggooien van de bijvangst is hij kritisch. Hij is bang dat de bijvangst daarmee juist gelegitimeerd wordt en bovendien zijn het juist de netten van grote supertrawlers waar dolfijnen en schildpadden in verstrikt raken.

De oceanen zijn de grootste zelfvoorzienende systemen op deze aarde. We kunnen het ons niet permitteren nog meer schade aan te richten. Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat overconsumptie de reden is voor de massale visserij en dat wij dus als individuen het verschil kunnen maken.

De nieuwe regels staan of vallen in de praktijk bij een goede inspectie. De Rekenkamer publiceerde donderdag een rapport over de duurzame visserij. Eén van de conclusies is dat de inspectie nog altijd onder druk staat. Met name door bezuinigingen en toenemende taken van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit die verantwoordelijk is voor deze inspectie. Momenteel wordt er aangestuurd op risicogestuurde handhaving, maar het is nog altijd onduidelijk of deze aanpak de afgenomen capaciteit voldoende compenseert.

“Voor de handhaving van wet- en regelgeving blijft controle nodig; zelfhandhaving door de sector is geen oplossing. De vele overtredingen van de regels voor het motor¬vermogen van vissersschepen tonen dit aan. Dat concludeerden wij in 2008 en dat concluderen wij nu opnieuw”, aldus de Rekenkamer.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)