87

Europees Parlement roept klimaatnoodtoestand uit

Met 429 stemmen voor en 225 tegen heeft het Europees Parlement de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Eerder riepen wereldwijd grote aantallen steden, zoals Utrecht, Amsterdam en Haarlem, al de noodtoestand uit.

Aan de vooravond van de VN-klimaattop in Madrid eisen de parlementariërs meer ambitie van de Europese Unie. Volgende maand zal Eurocommissaris Frans Timmermans voorstellen doen voor het Europese klimaatbeleid voor de komende vijf jaar.

Het idee om het Europees Parlement te laten stemmen over de klimaatnoodtoestand, was afkomstig van de Fransman Pascal Canfin, voorzitter van de milieucommissie. Op Twitter laat hij weten blij te zijn dat Europa als eerste continent de noodtoestand uitroept.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout, delegatieleider voor het parlement op de VN-top, is niet helemaal tevreden. Als het aan hem had gelegen, was het parlement nog een stap verder gegaan.

In plaats van de noodtoestand had het parlement een klimaatcrisis moeten uitroepen, vindt hij. “Als je het crisis noemt, zijn opeens allerlei maatregelen mogelijk, die daarvoor ondenkbaar waren”, legde de GroenLinkser eerder deze week uit aan de NOS. Op de website van GroenLinks zegt Eickhout:

“Klimaatverandering treft ons allemaal en moet groots worden aangepakt. Daarom is het belangrijk om de klimaatcrisis te verklaren. Als je dat doet moet je er ook concrete acties aan verbinden, zoals toezeggen dat geld uit de EU-begroting nooit tegen klimaat en biodiversiteit mag werken. Door toedoen van de christendemocraten en de liberalen is dat echter niet gebeurd, waardoor het uitroepen van de noodtoestand voor nu alleen bij woorden blijft.”

cc-foto: Erich Westendarp

Geef een reactie

Laatste reacties (87)