Laatste update 14:39
3

Europees Parlement stelt onderzoek in naar toelating glyfosaat

Het Europees Parlement stelt een bijzondere commissie aan die de goedkeuringsprocedure van glyfosaat en andere pesticiden gaat onderzoeken. Het voorstel van de Europese Groenen wordt door alle fractievoorzitters gesteund. De commissie zal bestaan uit dertig Europarlementariërs die verwachten negen maanden nodig te hebben voor hun onderzoek. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij met de stap:

In onze strijd tegen glyfosaat kregen we steun van milieubewegingen, miljoenen Europese burgers, wetenschappers en journalisten. Daardoor kwam deze goedkeuringsprocedure van glyfosaat vorig jaar hoog op de politieke agenda te staan. Met deze bijzondere commissie willen we nu specifiek het het goedkeuringsproces onderzoeken, dat liep terwijl er grote zorgen waren over de mogelijke schadelijke effecten van glyfosaat. Het wijdverspreide gebruik van een cocktail aan pesticiden en herbiciden hebben immers een grote impact op ecosystemen, op biodiversiteit, op de volksgezondheid en op hoe we aan landbouw doen. Er gaan vele miljarden euro in om, en tegelijkertijd hebben vele van deze middelen een hormoonverstorende werking.

Er werd flink gelobby’d op het glyfosaatdossier. Nadat eerdere pogingen om de vergunning van de onkruidverdelger te verlengen sneuvelden, kwam er vorig jaar plots een meerderheid voor de toelating van glyfosaat omdat een Duitse demissionaire minister opeens voor stemde. Eickhout vindt het daarom belangrijk om het politieke proces van de goedkeuring te onderzoeken. De commissie zal met name de rol van de Europese agentschappen voor voedselveiligheid (EFSA) en chemische stoffen (ECHA) onder de loep nemen. Eickhout:

De onderzoeken van deze organisaties moeten boven elke twijfel verheven zijn en altijd de volksgezondheid en milieu als hoogste prioriteit stellen. Wij hebben er onze twijfels bij of dat bij de onderzoeken naar glyfosaat is gebeurd.

Cc-foto: Global Water Partnership

Geef een reactie

Laatste reacties (3)