Laatste update 21:33
60

Europees Parlement wil binnen vijf jaar verbod op RoundUp

Het Europees Parlement wil dat er binnen vijf jaar een verbod komt op glyfosaat, ook wel bekend als onkruidverdelger RoundUp. Dinsdag sprak een meerderheid van de parlementariërs zich uit voor het uitbannen van het schadelijke en mogelijk ook kankerverwekkende bestrijdingsmiddel. De licentie van het middel werd in eerste instantie verlengd met tien jaar, maar GroenLinks-Europarlementariër tekende protest aan, waarna het parlement zich er nog eens over kon buigen. De wens van het Europees Parlement is overigens slechts een formaliteit en niet bindend. Wel moeten alle lidstaten nu binnen drie maanden besluiten of RoundUp op de markt mag blijven of niet.

De lidstaten zijn zeer verdeeld over de onkruidverdelger. Zo willen Frankrijk, Italië, Luxemburg en Oostenrijk dat de verkoop van glyfosaat stopt. Nederland daarentegen is juist voor een verlenging van de licentie met tien jaar, zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld. “ Om glyfosaat op de markt te houden moeten ten minste 16 landen die samen ten minste 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen voor stemmen”, schrijft de Volkskrant.

In bijna de helft van alle Europese landbouwgrond is glyfosaat en AMPA (een afbraakproduct van glyfosaat) aangetroffen. Het bestrijdingsmiddel kan volgens onderzoekers negatieve effecten hebben op de biodiversiteit, omdat het zo’n hardnekkig middl is. Bovendien kunnen mensen de stof in hun longen krijgen door winderosie. In 2015 publiceerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) nog een rapport waarin wordt gesteld dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend is bij mensen’. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en het Europees Agentschap voor chemische stoffen spreken dat tegen.

cc-foto: Mike Mozart

Geef een reactie

Laatste reacties (60)