9

Europees Parlement wil sancties tegen Iran

Geld blokkeren van Revolutionaire Garde, schenders van mensenrechten uit EU weren, geen technologie uitwisselen, zegt Europarlement

Een grote meerderheid in het Europees Parlement heeft woensdag gepleit voor sancties tegen Iran. Het land wil niet met andere landen samenwerken wat betreft zijn nucleaire programma. Bovendien schendt het regime in Teheran de mensenrechten door zo hard op te treden tegen de eigen bevolking, aldus het Europarlement.

Het Europees Parlement adviseert om geld te blokkeren van leden van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG), het elitekorps van het Iraanse leger dat een belangrijke rol speelde in Islamitische Revolutie van 1979. Dit meldt Trouw.

Als het aan het Europarlement ligt mogen Iraniërs die mensenrechten schenden, de EU niet meer in. Daarnaast vraagt het parlement ook aan Europese bedrijven, zoals Nokia en Siemens, om geen technieken meer te verkopen waarmee censuur kan worden toegepast.

D66-Europarlementslid Marietje Schaake, verwoordt het standpunt van het Europarlement:

“We hebben geen seconde te verliezen ten aanzien van Teheran. We kunnen niet wachten op een uitkomst in de VN-Veiligheidsraad. De explosieve situatie in het land is een enorm risico voor de stabiliteit in het Midden-Oosten en vraagt meer dan ooit om Europees leiderschap”.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)