Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse oprichter bedenkt met Europees team oplossing tegen nepnieuws

  •  
20-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
ruurd tedx
Ruurd Oosterwoud, de oprichter van DROG , ziet nepnieuws als een ziekte. Daarom bedacht hij met een netwerk van uiteenlopende geesten een manier om lezers te wapenen tegen berichten die niet echt zijn, door de weerstand te verhogen, als ware het een ‘echte’ ziekte. Om die reden heeft zijn team een game ontwikkelt om ‘mentale anti-lichamen op te bouwen.’ In samenwerking met de Universiteit van Cambridge laat hij zien hoe het verspreiden van nepberichten werkt. Hier speel je de game.
Deze week was Oosterwoud te gast in Brussel op een conferentie over het hacken van verkiezingen in Europa. Bij die gelegenheid sprak hij met Politico. “Als desinformatie ongebreideld zichtbaar wordt, zouden we niet moeten proberen het te blokkeren. We zouden mensen bewust moeten maken, een voor een, van wat nonsens en wat echt is.” Waar hij pleit voor het leggen van verantwoordelijkheid bij de lezers, willen Europese beleidsmakers juist de andere kant op. Bedrijven als Google, Facebook en Twitter moeten meer modereren en er op toe zien dat berichten die verschijnen op deze platforms niet verkiezingen beïnvloeden op oneigenlijke wijze, zegt Brussel.
In deze TEDx-talk legt Oosterwoud uit hoe de methode werkt:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.