82

‘Europese bankenunie komt er’

Verrassend: Frankrijk en Duitsland zijn het snel eens geworden ... Eind dit jaar juridisch kader voor gezamenlijk toezicht op Europese bankensector

De leiders van de eurolanden hebben bij de top in Brussel een akkoord bereikt over de invoering van Europees bankentoezicht. Dat hebben Duitse diplomaten donderdagavond gezegd, zo meldt onder andere de Volkskrant vrijdagochtend. Dit is verrassend omdat Duitse diplomaten voor aanvang van de top nog zeiden dat hierover geen definitieve afspraken zouden worden gemaakt.


Het was ook maar de vraag of Duitsland en Frankrijk het eens zouden worden. Die twee landen zijn er mee akkoord gegaan dat er eind dit jaar een juridisch kader voor de toezichthouder klaar moet zijn, waarna deze in de loop van volgend jaar operationeel kan worden, bericht de Volkskrant:

Duitsland wilde liever nog wat langer wachten met de invoering en wenste bovendien dat het Europese toezicht alleen voor grote, internationaal actieve banken gaat gelden. Frankrijk wilde echter dat er Europees toezicht voor alle banken komt en dat dat toezicht uiterlijk eind dit jaar al zou worden ingevoerd.

Duitsland en Nederland hebben het Europese bankentoezicht als voorwaarde gesteld voor rechtstreekse steun uit het Europese reddingsfonds ESM aan de banken. Spaanse banken hebben al honderd miljard euro aan leningen toegezegd gekregen, op voorwaarde dat er een Europese bankenunie komt.

Volkskrant: Akkoord over Europees bankentoezicht bereikt

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (82)