15

Europese bizon losgelaten in Duitsland

Kleine groep dieren in het wild op 150 kilometer van de Nederlandse grens

Een Duitse prins, die een van de belangrijkste bosbeheerders is van Duitsland, gaat Europese bizons, oftewel wisenten, loslaten op zijn domein in het Rothaargebergte dat zo’n 100 kilometer ten oosten van Keulen ligt.


Prins Richard van Sayn-Wittgenstein-Berleburg (78) werkt al tien jaar aan het project. Kort voor Kerst heeft het ministerie van milieu toestemming gegeven om een hek te verwijderen rond een terrein waar de wisenten nu leven. Het betekent dat de dieren voortaan min of meer hun eigen gang kunnen gaan en er voor het eerst sinds 1746 weer bizons in het wild leven in Duitsland. In Polen komen wisenten ook nog in het wild voor in nationale parken (zie video van Jos Vroegrijk).

De wisent werd in 1927 in Europa in het wild uitgeroeid door jagers. Natuuurbeschermers en dierentuinen wisten een aantal exemplaren te redden. Inmiddels leven er meer zo’n drieduizend afstammelingen van deze kleine groep overlevenden.

Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat de enorme dieren, die tot twee meter hoog kunnen worden, geen bedreiging voor wandelaars vormen. Een bizon is weliswaar in staat om een mens te doden maar gaat in de praktijk confrontaties uit de weg. Van echt een wilde kudde is geen sprake. De acht dieren zouden zonder menselijk ingrijpen niet kunnen overleven. Zo moet de stier die de groep leidt bijtijds vervangen worden om inteelt te voorkomen.

Overigens is de kans uitermate klein dat een wandelaar een wilde wisent te zien krijgt, daarvoor leven de dieren te teruggetrokken. Om aan die gebrekkige pr van de soort een mouw te passen kent het terrein een gebied waar wisenten leven die aan mensen gewend zijn. Bezoekers kunnen er tegen betaling een kijkje nemen.

Der Spiegel: European Bison Return to Wild in Germany

Geef een reactie

Laatste reacties (15)