4

Europese boeren telen minder genetisch gemanipuleerde gewassen

Maar wereldwijde stijging

Het door de gentechindustrie gefinancierde International Service for the Acquisition of Agribiotech Applications (ISAAA) publiceerde haar jaarlijkse cijfers over de teelt van gentech in de wereld. Wereldwijd is de markt gegroeid met 7 procent. Maar in Europa geven de cijfers een ander signaal: De gentechproducten op de Europese akkers zijn in 2009 met 11 procent afgenomen.

Dat meldt Vroege Vogels. Die daling wordt veroorzaakt doordat Duitsland en Luxemburg in 2009 de teelt van de enige toegelaten soort gentechmaïs verboden hebben. Zij sluiten zich hiermee aan bij een steeds langer wordende lijst van lidstaten die gentechteelt uit voorzorg verbieden. Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland en Hongarije gingen hen al voor met een verbod. Herman van Bekkem, Gentechexpert bij Greenpeace:

Boeren in de EU zitten helemaal niet te wachten op gentechgewassen. Gentech kun je aan de straatstenen niet kwijt, zaden en bestrijdingsmiddelen zijn duurder en voorzorgsmaatregelen om gentechvrije boeren niet te besmetten met de vreemde genen, maken gentechteelt buitengewoon onaantrekkelijk. Agro-ecologische teelt is veel beter in staat de armoede en honger een halt toe te roepen dan de schijnoplossingen die de gentechindustrie ons voorhoudt. Door biodiversiteit op en om de akker te bevorderen, hoeft minder gif gespoten te worden. Gentech is overbodig in de verduurzaming van de landbouw.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)