Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Commissie keurt begroting Italië af, eerste keer in geschiedenis EU

  •  
23-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
36400654864_eafe7aeaf6_z
Voor het eerst in de geschiedenis heeft de Europese Commissie een begroting afgekeurd. Het gaat om de Italiaanse financiële huishouding voor 2019. De Commissie toetst ontwerpbegrotingen aan de Europese begrotingsregels. De regering in Rome heeft drie weken om met een alternatief te komen. Hoewel vicevoorzitter Pierre Moscovici liet weten de afwijzing met grote spijt uit te spreken, was hij vrij duidelijk in zijn verklaring. “Dit is geen grensgeval. Het is niet zo dat de bal de lijn raakt. Nee, de bal is ver buiten.”
Hoewel de vorige Italiaanse regering zich had vastgelegd op een tekort van 0,8 van het bruto binnenlands product, liet de nieuwe coalitie van de extreemrechtse Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging dit streven al snel los. Zij besloten de staatsschuld op te laten lopen met 0,8 procent. Elke Italiaan draagt hierdoor een schuld met zich mee van 37.000 euro.
Cc-foto: EE2017EE
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.