37

Europese Commissie keurt genmaïs goed

Greenpeace waarschuwt: genmaïs is schadelijk voor belangrijke motten en vlinders

De Europese Commissie (EC) is akkoord gegaan met de teelt van genmaïs. Het gaat om een insectenresistente en herbicidentolerante variant. Binnen de EU wordt de variant al gebruikt voor voedsel, alleen de verbouwing was nog niet goed gekeurd. Daar komt als het aan de Europese Commissie ligt nu verandering in.


In 2001 deed het bedrijf Dupont Pioneer, dat het maïstypte 1507 heeft ontwikkeld, zijn eerste aanvraag om de teelt ervan in Europa mogelijk te maken. De EC stemde er destijds niet mee in.

Genetische manipulatie in de landbouw is niet onomstreden. Hoewel veel zuidelijke landen er positief tegenover staan, strijdt milieuorganisatie Greenpeace bijvoorbeeld al jaren tegen genetische manipulatie in de landbouw. Volgens Greenpeace gaan er grote problemen voor milieu en biodiversiteit mee gepaard. Dit type zou schadelijk zijn voor belangrijke motten en vlinders.

Zadenmultinational Monsanto staakte eerder dit jaar de lobby in Brussel, na een storm van protest. Monsanto is wereldleider in de genetische modificatie van zaden. Lees hier meer over het bedrijf. De verbouwing van maïstype MON810 van Monsanto is overigens al toegestaan in de Europese Unie.
NRC: Europese Commissie akkoord met teelt genmaïs

Geef een reactie

Laatste reacties (37)