25

Europese Commissie keurt plan Bleker Hedwigepolder af

UPDATE: Bleker gaat stug door met afgekeurd herstelplan

Staatssecretaris Henk Bleker kan de Europese Commissie maar niet geruststellen met alternatieve plannen voor ontpoldering van de Hedwigepolder. Brussel blijft twijfelen over de manier waarop de staatssecretaris de natuurschade wil compenseren. Bleker wil niet de Hedwigepolder, maar een ander Zeeuws gebied onder water zetten, als compensatie voor het natuurverlies door het uitdiepen van de Westerschelde.

De Europese Commissie heeft vorige week een brief naar de staatssecretaris gestuurd waarin het haar twijfels uit. Een woordvoerster van het ministerie meldt dat Bleker nu gaat proberen ‘opnieuw en beter’ de twijfels weg te nemen:

Wij geloven nog steeds in het alternatieve plan en we vertrouwen erop dat we tegemoet kunnen komen aan de internationale verplichtingen om natuurschade te compenseren.”

In 2005 hebben Nederland en Vlaanderen een verdrag getekend over de uitdieping van de Westerschelde. België wil dat de Antwerpse haven zo beter bereikbaar wordt voor grotere zeeschepen. Ter compensatie voor de natuurschade zou de Hedwigepolder onder water worden gezet, maar in Zeeland is er veel verzet tegen het doorsteken van de dijken. De Belgen zijn inmiddels al begonnen met ontpolderen. Bleker wil nu onder de afspraken uit komen.

NOS:

Met Vlaanderen was aanvankelijk afgesproken dat de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder onder water zou worden gezet, maar Bleker vindt het zonde om daarvoor 300 hectare landbouwgrond op te offeren.
In plaats daarvan wil hij 150 hectare bij Vlissingen onder water zetten en 120 hectare nieuwe natuur aanleggen. Maar eurocommissaris Potocnik van Milieu vindt dat het plan onvoldoende onderbouwd is. Bleker wil nu verder onderzoek doen.

Update 16.00

De brief van de Europese Commissie is rauw op zijn dak gevallen. Dat laat Bleker vandaag weten in het wekelijkse vragenuurtje.

“De brief is mij tegengevallen”, zei de bewindsman, die het verder had over een heel kritische inhoud. Hij had dat gezien het ‘voortraject’ niet verwacht.
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven riep Bleker op alsnog de stoppen met het alternatieve plan en de Hedwigepolder gewoon onder water te zetten. Bleker peinst er niet over. ‘Ik heb vertrouwen in het herstelplan.’

AD: EU stuurt Bleker kritische brief over Hedwigepolder

cc-foto: Hhesterr

Geef een reactie

Laatste reacties (25)