61

Europese Commissie slaat terug: Zwitserse studenten niet welkom

Studenten uit Zwitserland worden dit jaar uitgesloten van het populaire Erasmus-uitwisselingsprogramma ... Maatregel is direct gevolg van anti-immigratiereferendum

De Europese Commissie slaat terug. Zwitserse studenten worden dit jaar uitgesloten van het populaire Erasmus-uitwisselingsprogramma. Het besluit is een indirecte reactie op de dreigende inperking van de immigratie in Zwitserland, meldt de Vlaamse krant De Standaard.

De Zwitserse bevolking stemde in een referendum onlangs in met een inperking van immigratie naar Zwitserland. Niet alleen mensen buiten de Europese Unie, maar ook Europeanen zelf zouden in mindere mate welkom zijn in Zwitserland.

Hoewel het referendum zich nog niet direct vertaald heeft in wetgeving, schortte de commissie midden februari de onderhandelingen over de deelname van Zwitserland aan het programma al op. Dat was kort na de beslissing van de Zwitserse regering om een akkoord met Kroatië toch niet te ondertekenen, waardoor ingezetenen van Kroatië, de jongste EU-lidstaat, helemaal niet toegestaan wordt om vrijelijk Zwitserland in en uit te reizen. Dat besluit is een praktisch gevolg van het referendum en is in strijd met verdragen die tussen Bern en de EU zijn gesloten. 

Olivier Bailly, lid van de Europese Commissie, zegt dat het ‘nu duidelijk is’ dat Zwitserse studenten niet meer kunnen deelnemen aan het Erasmus-programma. Volgens Baily zijn de beperkingen die Kroaten zijn opgelegd daar de oorzaak van.

In 2011-2012 hebben zo’n 2.600 Zwitserse studenten in het buitenland gestudeerd. 2.900 buitenlandse studenten gingen op hun beurt naar Zwitserland via het Erasmus-programma.

De Standaard:  Zwitserse studenten mogen niet meer op Erasmus

cc-foto: Waag Society

Geef een reactie

Laatste reacties (61)