52

Europese Commissie straft Poolse homohaatdorpen

De Europese Commissie heeft zes Poolse gemeenten bestraft die zichzelf hebben uitgeroepen tot “LHBT-vrije zone”. Een aanvraag voor een bijdrage uit het Europese Fonds voor partnergemeenten wordt afgewezen. Hoewel de bedragen die daarmee gemoeid zijn relatief klein zijn, tot zo’n 25.000 euro, is de zeldzame sanctie een duidelijk signaal dat de vanuit de Poolse overheid aangewakkerde homohaat niet getolereerd wordt.

Voorzitter van de Commissie Ursula von de Leyen liet donderdag weten zich te blijven inzetten voor een “Unie van Gelijkheid”. Op Twitter schreef ze:

Onze verdragen garanderen dat iedereen in Europa vrij is te zijn wie ze willen zijn, te wonen waar ze willen wonen, lief te hebben wie ze willen liefhebben en torenhoge ambities te hebben.

Nadat de Poolse president Andrzesj Duda was herkozen op een anti-LHBT+-campagne, voelde een hondertal Poolse dorpen in met name het zuidoosten van het land zich vrij om “LHBT-vrije zones” in te stellen. Zij voelen zich daarin gesteund door de regerende PiS-partij die zegt op te komen voor “traditionele familiewaarden”. Onder diezelfde noemer werd deze week ook al aangekondigd uit het Verdrag van Istanboel te stappen dat geweld tegen vrouwen bestrijdt.

De gelden van de Europese Commissie waren bedoeld om zogeheten zusterverbanden aan te gaan met steden in andere Europese landen. In Nederland bestond er bijvoorbeeld zo’n verband tussen Nieuwegein en Pulawy. Nieuwegein verbrak die band eerder deze maand definitief nadat Pulawy een LHBT-vrije zone instelde. Nadat Polen in 2004 lid werd van de Europese Unie ontving het land miljarden aan steun voor projecten die de levensstandaard moeten verhogen. Een Poolse mensenrechtenorganisatie heeft het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) gevraagd om te onderzoeken of die middelen misbruikt worden door de “LHBT-vrije zones”.

In het Europees Parlement maakt de Poolse PiS deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECH). Daarmee zijn ze fractiegenoten van Forum voor Democratie, de SGP en de ChristenUnie. Ook de extreemrechtse partijen AfD (Duitsland) en Waren Finnen (Finland) maken deel uit van de ECH-fractie.

Bronnen: NY Times, HLN / cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (52)