4

Europese Commissie wil lijk als bewijs

Haaienvinnen mogen niet meer op zee worden afgesneden, maar pas aan land

In alle Europese wateren en op alle schepen die onder een EU-lidstaat vlag waar ook ter wereld varen, geldt een nieuw verbod: Het afsnijden van haaienvinnen op zee mag niet langer. Dat heeft Eurocommissaris Maria Damanaki (Visserij) triomfantelijk bekend gemaakt. Voortaan moeten vissers haaien compleet aan land brengen, voordat de vin eraf wordt gehaald. Dit om te voorkomen dat haaien onnodig lijden.

De vinnen van de haaien worden vaak afgesneden terwijl ze nog leven. De vissen worden vervolgens verminkt weer in zee gegooid, zodat deze onbruikbare delen geen ruimte in nemen op de schepen. Om het onnodige lijden van haaien te voorkomen moeten alle EU-vissers de karkassen voortaan wel mee aan land nemen.

Damanaki:

Om opslag en behandeling aan boord van schepen te vergemakkelijken, zullen vissers toegestaan worden om elke vin deels door te snijden en deze tegen het karkas van de haai aan te vouwen.

De Eurocommissaris twittert:

Door het sluiten van de maas in onze wetgeving, willen we de afschuwelijke praktijk van #sharkfinning uit roeien en veel haaien nog beter beschermen.”

Ze maakt niet duidelijk of een uiteindelijke totale ban op haaienvinnen in de planning zit. Amerikaanse staten deden in september de verkoop, distributie en het bezit van haaienvinnen in de ban.

Volgens de dierenactivisten ‘Stop Shark Finning’ zijn de haaienpopulaties sinds 1970 met 95 procent verminderd.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)