Laatste update 08:35
43

Europese Commissie wil procedure tegen Nederland om illegaal pulsvissen

Ambtenaren van de Europese Commissie (EC) zijn van plan een procedure tegen Nederland te starten wegens illegaal pulsvissen. Dat blijkt uit een brief van de EC in handen van de NOS. Aan pulsvissen, oftwel het vangen van platvissen met behulp van stroomstoten, zijn strenge regels verbonden. Nederlandse vissers overtreden die stelselmatig.

Alvorens inderdaad een procedure wordt opgestart, moeten de eurocommissarissen nog wel akkoord gaan. In veel gevallen gebeurt dat, meldt de NOS. De brief is gericht aan de Franse milieuorganisatie Bloom die vorig jaar een klacht indiende bij de EC omdat veel van de door Nederland afgegeven vergunningen voor pulsvissen illegaal zou zijn. De ambtenaren van de EC hebben vooronderzoek gedaan naar deze praktijk en de uitkomst daarvan zou een zogenoemde inbreukprocedure rechtvaardigen. Zo’n procedure houdt in eerste instantie in dat Nederland meer informatie moet overdragen, waarna meestal een verplichte beleidsaanpassing volgt. Dat kan betekenen dat vergunningen moeten worden ingetrokken.

Nederlandse vissers zijn tien jaar geleden met pulsvissen begonnen. Met stroomstoten worden vissen uit de zeebodem gelokt, waardoor met minder brandstof veel meer vis gevangen kon worden. Hoewel aanvankelijk slechts 5 procent van de vloot mocht pulsvissen, is dat inmiddels opgelopen toto zo’n 40 procent. Franse en Britse vissers maken al langer bezwaar. Volgen hen is er geen vis meer te vangen nadat een Nederlands schip is langs gevaren. Het Europees Parlement stemde vorig jaar nog voor een verbod op pulsvissen, maar Nederland probeert dit verbod tegen te houden.

cc-foto: nopalis

Geef een reactie

Laatste reacties (43)