37

Europese president vreest einde Schengen-akkoord

Donald Tusk waarschuwt voor afsluiten grenzen Europa

De Europese president Donald Tusk heeft zich fel uitgelaten tegen het sluiten van de Europese grenzen. Door de toestromende vluchtelingen werpen veel landen muren op om ze buiten te houden. Dat is volgens Tusk een groot gevaar voor het Schengen-akkoord, dat voor vrije doorloop zorgt binnen de EU.

Tusk deed de uitspraken donderdag tijdens een bijeenkomst in Malta. De aanleiding was de opnieuw ingestelde grenscontroles van Zweden. Het land zou de druk van migranten – die daar asiel zoeken – niet meer aankunnen. Landen zoals Hongarije en Slovenië plaatsen muren, hekken en prikkeldraad. 

Het wordt volgens de Europese president een ‘race tegen de tijd om Schengen te redden’. De opstelling van vele landen zou ervoor zorgen dat er meer druk komt op het vrije verkeer van personen waar nu 400 miljoen mensen uit 22 EU-lidstaten en vier niet-EU-lidstaten gebruik van maken.

Tusk riep samen met EU-commissievoorzitter Juncker de lidstaten op om sneller de afspraken na te komen. Het geld voor het opvangen in de regio laat te lang op zich wachten en ook de herverdeling van vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië verloopt zo traag ‘dat we in dit tempo pas op 1 januari 2101 klaar zullen zijn’, meldt Juncker volgens het AD.

cc foto: Αλέξης Τσίπρας Πρωθυπ

Geef een reactie

Laatste reacties (37)